РОБОТИЗИРАНА ХИРУРГИЯ DA VINCI

Роботизираната хирургия е иновативен и бързо развиващ се клон на миниинвазивната хирургия, основаващ се на принципите на лапароскопската хирургия. Операцията се извършва след инсуфлиране на въглероден двуокис в коремната кухина. Достъпът се осъществява през малки отвори на коремната стена, наречени портове. Хирургичната интервенция се извършва посредством дистанционно управлявана роботизирана система.

Какви са предимствата на този подход? Пациентите ползват всички предимства на миниинвазивната хирургия – Няма разрез на коремната стена, ниски нива на болка, бързо възстановяване, минимална кръвозагуба, скъсен болничен престой, липса на негативен ефект върху имунната система, добър следоперативен естетичен ефект и др.

Кои хирургични намеси могат да се извършат с хирургичния робот Da Vinci? Почти всички хирургични заболявания на органите в коремната и гръдна кухина могат да бъдат лекувани с роботизираната система.

Какви са предимствата на роботизираната система Da Vinci пред конвенционалната лапароскопска хирургия? 3D визуализация на оперативното поле. В сравнение с двуизмерния образ при лапароскопията, конзолата и камерата на роботизираната система представят изключително прецизен  3D образ, при който са видими и най-малките детайли. Ротикулация в работния връх на инструментите. Това дава възможност за работа в различни равнини, което е невъзможно в някои случаи при конвенционалната лапароскопия. Филтър на тремора – с него е възможно извършването на изключително фини движения и дисекция. Особено важно е при лимфни дисекции около магистрални кръвоносни съдове, съшиване на органи и кръвоносни съдове. Портовете на роботизираната система не оказват напрежение върху коремната стена и намаляват оперативната травма. Позата на хирурга е ергономична и предполага извършване на по-продължителни интервенции без да има умора. Изключително предимство при работа в дълбоки и тесни пространства. Роботизираните инструменти са пригодени за работа с устройства за постигане на много добра хемостаза и намалява кръвозагубата в оперативното поле. Хирургичните шевове се осъществяват по-лесно и сигурно. Това са само някои от предимствата на Da Vinci хирургичната роботизирана система.

При кои коремни операции роботизираната система има предимство?

  • При оперативни интервенции в малкия таз – всички хирургични болести на правото черво, тумори, кисти и др.
  • Рак на стомаха – има възможност за изключително прецизна лимфна дисекция, която е ключова за онкологичните резултати и преживяемостта на болните.
  • Рак на дисталния хранопровод – може да се извърши изцяло роботизирана намеса върху коремната и гръдна кухина. В екип с Доц. Минчев, към момента на изготвяне на сайта сме единственият екип в България, който извършва при показания тази операция по изцяло роботизиран път.
  • Рак на панкреаса. При селектирани случаи системата има предимство пред конвенционалната лапароскопия.
  • Парааортална лимфна дисекция
  • Тазова лимфна дисекция
  • Намеси върху надбъбречните жлези

Всички останали хирургични интервенции при показания могат да се извършат и с роботизираната система.

От Декември 2019г съм сертифициран за извършване на хирургични интервенции с хирургичния робот Da Vinci Si.