ЛАПАРОСКОПСКа операция на ХЕРНИИя НА КОРЕМНАТА СТЕНА

Херния на коремната стена

е най-честото заболяване, което налага оперативно лечение. Същността на заболяването е излизане на коремни органи през естествени или новоформирани отвори на коремната стена към подкожната тъкан. Най-често са слабинни (ингвинални), вентрални, следоперативни.

Слабинната или ингвинална херния

е много често срещано заболяване при мъжете. То се обусловява от отслабване на съединителната тъкан и намаляване на колагена в нея с течение на времето. От съединителна тъкан са изградени разтеглиците на плоските коремни мускули, които формират стените на слабинните канали, през които при мъжа преминават артерията, вените на тестиса, нерви и семепроводите. При жените през слабинните канали преминват кръглите връзки на матката. Това е най-слабото място на коремната стена. При хронична кашлица, екстремни физически усилия, обстипация, проблеми с простатата се създават условия за разширение на слабинния канал и формиране на херния.

Пъпната херния и херниите на срединната линия

са също често срещано заболяване. Те се появяват при разширяване на пъпния отвор или отвори на срединната линия на коремната стена, през които преминават съдове.

По-редки видове хернии са феморалните, Шпигеловите, обтураторните и лумбалните.

Следоперативна херния

на коремната стена се появяват при някои пациенти след различно дълъг период във времето, в мястото на предходна оперативна интервенция.

Какви са симптомите? Най-често оплакванията са свързани с поява на болки и подутина в слабинната област или друга част на коремната стена. При пациенти с предходни коремни операции, болка и подутина може да се получи в областта на оперативния цикатрикс. Често болките се появяват след физически усилия. Херниите обикновено имат тенденция към нарастване във времето.

Какви са опасностите? Възможно е да възникне „заклещване“ на хернията – състояние при което коремен орган да бъде притиснат от отвора през който е излязал от коремната кухина; образуване на сраствания; чревна непроходимост; гангрена и др. Тези усложнения обикновено са съпроводени от силна коремна болка и такава в мястото на херниания дефект, който става плътен, болезнен и може да има промяна в цвета на кожата в съответната област. При тези усложнения има опасност от възникване на перитонит. Обикновено се налага извършване на операция в условията на спешност

Какво трябва да се направи? При съмнение за херния се обърнете към коремен хирург за консултация. Съвременното оперативно лечение на херниите на коремната стена е свързано с поставяне на импланти (мрежи, платна), които имат за цел да заздравят механично слабата зона. Много голяма част от пациентите с хернии могат да бъдат оперирани по лапароскопски път. Това е свързано с по-кратък болничен престой, по-бързо възстановяване и избягване на усложнения свързани с разреза при конвенционалната операция. Много пациенти предпочитат именно този подход.

Лапароскопска операция на слабинна херния.

Биват два основни вида в зависимост от проникването в коремната кухина – трансперитонеален (TAPP) и екстраперитонеален (TEPP). При първия вид оперативна техника операцията се извършва след проникване в коремната кухина, а при втория се работи между слоевете на коремната стена. Двете методики имат своите преимущества и негативи, които трябва да се дискутират между хирурга и пациента. И при двете техники между слоевете на коремната стена в слабинната област се имплантира имплант (мрежа, платно), който се фиксира за коремната стена със скоби (такер). Операцията се извършва с пълна анестезия. Оперативният достъп е посредством 3 малки порта – един от 10мм в областта на пъпа и два по 5мм. Предимство на трансперитонеалния подход е, че при огледа на коремната кухина най-точно може да се прецени, дали има данни за начална херния в другата слабинна област и да се интервенира по време на същата операция.

Обикновено пациентите се изписват на следващия ден. Възстановяването е изключително бързо и се връщат към обичайните си активности до няколко дни. Препоръчително е избягване на екстремни физически натоварвания в рамките на 30 дни след операцията.

Лапароскопска операция при други хернии на предна коремна стена

– пъпни хернии на бялата линия, следоперативни. В тези случаи често се налага използване на специални двукомпонентни мрежи, които могат да имат контакт с коремните органи без опасност от образуване на плътни сраствания към тях. Методиката е надеждна и може да спести на пациентите големи, травматични отворени оперативни интервенции.

Конвенционални операции при херния на предна коремна стена.

При определени пациенти лапароскопският подход е свързан с по-висок риск – големи, предходни коремни операции, сърдечна недостатъчност, рискове свързани с обща анестезия. Има болни, които предпочитат да бъдат оперирани конвенционално. В тези случаи използвам само най-надеждните и доказани оперативни техники. При слабинни хернии – задна, освободена от напрежение пластика на ингвиналната област – операция Lichtenstein. При следоперативни, пъпни хернии и такива на срединната линия, прилагам in lay пластики, при които имплантът се поставя между слоевете на коремната стена и няма контакт с вътрекоремните органи. Това съхранява шансовете за бъдещи лапароскопски операции при нужда и намалява рисковете от формиране на сраствания.

При въпроси, нужда от консултация или второ мнение, моля свържете се с мен!