БАРИАТРИЧНА И МЕТАБОЛИТНА ХИРУРГИЯ

Болестното затлъстяване и диабетът II-ри тип са болестите на 21-ви век. През последните 4 десетилетия се наблюдава изключителен ръст на болестно затлъстелите хора в глобален мащаб. Днес над 400 милиона хора по света са класифицирани като болестно затлъстели. В България над 40% от хората са със затлъстяване. Причина за затлъстяването е автоматизацията на труда, ниската двигателна анктивност, хранителните навици. Болестното затлъстяване води след себе си риск от развитие на сърдечно-съдови болести, инфаркт, инсулт, чернодробна стеатоза и цироза, сънна апнея, заболявания на опорно-двигателния апарат, накои видове рак, метаболитни, бъбречни заболявания. При пациенти със затлъстяване над 40кг/м2 BMI много трудно, почти невъзможно е да се очаква отслабване на тегло без прилагане на оперативно лечение. Оперативното лечение при болестното затлъстяване се нарича бариатрична хирургия. Пациянтите с патологично затлъстяване живеят статистически по-малко от останалите хора.

Диабетът II-ри тип следва затлъстяването и ниската двигателна активност и е асоцииран с много висок риск от сърдечно-съдови инциденти. Оперативното лечение, целящо излекуване на диабет II-ри тип се нарича метаболитна хирургия.

С развитие на лапароскопската хирургия и ендоскопските съшиватели са разработени оперативни техники, които имат за цел да доведат до трайно намаляване на теглото при пациентите с патологично затлъстяване и диабет II-ри тип – бариатрични операции и метаболитни операции. Философията на бариатричната хирургия и метаболитната хирургия е ограничаване обема на стомаха и респективно количеството на приетата храна – рестриктивни бариатрични операции, ограничаващи абсорбцията на хранителните вещества в тънкото черво – малабсорбтивни бариатрични операции и метаболитни операции; комбинация от двата вида. В днешно време тези операции се извършват с методите на лапароскопска хирургия и роботизирана хирургия.

Какви са индикациите за бариатрични операции и метаболитни операции?

  • Всички пациенти със затлъстяване и BMI над 40кг/м2
  • Пациенти с над 35кг/м2 и диабет II-ри тип
  • Пациенти добре мотивирани и информирани за полза/риск от бариатрична хирургия и метаболитна хирургия
  • Провал на нехирургични методи за лечение
  • Стабилно психично състояние без зависимости
  • Без медицински състояния, които са съпроводени от много висок оперативен риск
  • Диабет II-ри тип – Азия и среден изток, без значение от BMI

Какво трябва да се направи при кандидатите за бариатрична хирургия и метаболитна хирургия?

Всики пациенти с болестно затлъстяване и/или метаболитен синдром, индицирани за бариатрична хирургия и метаболитна хирургия трябва да бъдат изследвани и оценени от екип от специалисти – ендокринолог, хирург, гастроентеролог, кардиолог, клиничен психолог, невролог, диетолог. Задължително се провеждат кръвни изследвания, оценка функцията на черния дроб и бъбреците, функцията на жлезите с вътрешна секреция, метаболитното състояние, горна ендоскопия, функционално изследване на дишането. Такава интердисциплинарна комисия функционира в нашата болница.

Какви са основните бариатрични и метаболитни операции?

Gastric sleeve resection. Ръкавна резекция на стомаха – това е най-често прилаганата бариатрична операция в световен мащаб. Над 50% от всички операции по повод патологично затлъстяване са именно ръкавни резекции на стомаха. Целта на ръкавната резекция е да се редуцира значително обема на стомаха и количеството на приеманата храна.

Резултатите от ръкавната резекция са:

  • Дълготрайно отслабване (5 годишна %EWL е 54.8% ± 6.9)
  • Подобни резултати има и дори при супер затлъстели пациенти
  • Ремисия на Диабет II-ри тип
  • Подобряване на възпалителните маркери
  • Сърдечно-съдовия риск риск
  • Сигнификантно подобряване на придружаващите болести

Стомашен байпас.

RY Gastric By-pass/ Mini Gastric By-pass. Бариатрични операции съчетаващи рестрикция обема на стомаха и намаляващи абсорбцията на хранителните вещества в тънкото черво. Стомашния байпас се приема и като метаболитна операция, освен отслабване на тегло се постига много добър ефект върху диабет II-ри тип и води до трайна ремисия на заболяването.

Предимства на стомашния байпас:

  • Индициран при пациенти със затлъстяване, ГЕРБ и при такива с неуспешна предходна антирефлуксна операция
  • По-добро повлияване на пациенти с диабет II-ри тип в сравнение с другите оперативни техники
  • Добре описани в литературата възможни усложнения и протоколи за тяхното менажиране
  • Добре описани и документирани дълготрайни резултати
  • По-добър контрол на теглото в сравнение със SG

Недостатък на методиката е, че е по-трудно технически изпълнима, има риск от развитие на синдром на малабсорбция

Дуоденално изключване

Duodenl swich/ SADI-S. Това са чисто абсорбтивни бариатрични и метаболитни операции. Базират са на разделяне на жлъчните и панкреатични ензими, които са отговорни за смилането и абсобцията на храната от хранителния пасаж при болестно затлъстели пациенти. Тези техники са показани основно при супер затлъстели пациенти. Имат много добър резултат върху контрола на диабет II-ри тип, нивата на мазнини в кръвта и придружаващите заболявания. Трайно водят до отслабване.

Недостатъците на този вид бариатрични операции са: По-трудно технически изпълними; висок риск от развитие на синдром на малабсорбция.

Бариатричните и метаболитни операции се извършват изцяло по миниинвазивен път с методите на лапароскопската или роботизирана хирургия. Възстановяването на пациентите е бързо. Обичайно в деня на операцията пациентите биват вертикализирани, а на следващият ден приемат течности.

Какви са рисковете? В центрове с добре развита лапароскопска хирургия и лапароскопски хирурзи с опит, периоперативната смъртност е 0% и усложнения под 7%.

В днешно време бариатричните операции са ниско рискови, водят до трайно отслабване, могат да излекуват диабет II-ри тип и да намалят рисковете от придружаващите заболявания.

За съжаление към момента на изграждане на сайта бариатричните операции и метаболитните операции не се реимбурсират от НЗОК.

При въпроси, нужда от консултация или второ мнение, моля не се колебайте да се свържете с мен