ИНОВАТИВНИ ХИРУРГИЧНИ ПОДХОДИ В ДРУГИ ОБЛАСТИ НА ОБЩАТА ХИРУРГИЯ. ХЕМОРОИДИ, ПЕРИАНАЛНИ ФИСТУЛИ. МИНИИНВАЗИВНА ХИРУРГИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Хемороиди.

Хемороидите са изключително разпространено заболяване. Дължат се на задръжка на кръв в хемороидалните плексуси. Те са венозни сплетения, разположени в близост до ануса и подпомагат сфинктерната функция на мускулите на ануса – фината задръжка на газове и фекалии. С течение на времето при някои хора се променя структурата на съединителната тъкан. Този процес е съпроводен от отслабване стените на някои венозни съдове. Успоредно с това, заседналият на чин на живот, работата в седнало положение, честата обстипация водят до препълване на хемороидалните плексуси с кръв. Нарушено е и нейното отичане от там. Следва процес на нарастване на хемороидите, което е съпроводено от характерни оплаквания.

В редки случаи, хемороидите могат да бъдат изява на друго заболяване свързано с нарушаване отичането на венозната кръв – чернодробна цироза или малко тазови тумори.

Какви са симптомите? Най-честите оплаквания са болка в областта на ануса, парене, дискомфорт, сърбеж. В някои случаи може да възникне тромбоза на някой от хемороидалните възли. Това е съпроводено от поява на болезнена подутина в областта на ануса. Една от най-честите изяви на заболяването е кървенето. Наличието на ярко червена кръв след дефекация е чест симптом. При липса на лечение, с времето хемороидите могат да нараснат ексцесивно и да доведеат до изразен пролапс на аналната и ректална лигавица, промяна в тонуса на сфинктерите на ануса и тежки кръвоизливи.

Какво трябва да се направи? При наличие на оплаквания задължително трябва да се направи консултация с хирург. Някои онкологични заболявания протичат с подобни оплаквания и самолечението може да доведе до късна диагностика и лоша прогноза! При пациенти с внезапно появили се тежки и рефрактерни на лечение хемороиди трябва да се извърши изследване на дебелото черво (фиброколоноскопия) и черния дроб за изключване на първично заболяване там.

Лечение. Ранните стадии на хемороидите могат да се лекуват с промяна в начина на живот и медикаменти. Препоръчително е движение, прием на повече зеленчуци, плодове, фибри за избягване на хронична обстипация. Приемат се мелдикаменти, които целят укрепване на съдовата стена и подобряват зарастването на тъканите. При липса на траен ефект се пристъпва към провеждане на хирургични манипулации.

THD методика.

Това е иновативна методика за лечение на хемороидите при която не се отстранява тъкан от хемороидалните плексуси. Състои се в откриване с помоща на ултразвук на хемороидалните артерии, които захранват хемороидите с кръв. Те преминават под лигавицата в крайния отдел на правото черво. Селективно се лигират тези артерии и се прави последваща пликация (прибиране) на пролабиращата лигавица. Преимуществото е, че не се манипулира върху аналната лигавица, която е богато инервирана. В последствие пациентите нямат силни болки. Не се налага извършване на превръзки или последващи манипулации. Обичайно, с помощта на еднократна THD манипулация хемороидите биват трайно излекувани. Друго предимство пред конвенционалните хирургични методи е, че след процедурата хемороидалните плексуси остават на място и не губят функцията си.

Схематично манипулацията може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=gGlvctwJVI8

Перианални фистули.

Перианалните фистули са друго често срещано заболяване. Обичайно се появяват след формиране на перианални абсцеси. Същността на заболяването е наличие на патологично каналче свързващо лумена на правото черво с кожата в близост до ануса. Хроничните перианални фистули обичайно са свързани с отделяне на секрет от малък отвор на кожата в перианалната област. Тази секреция може да персистира дълго време и единственият начин за излекуване е извършване на операция или манипулация. Конвенционалните оперативни методики включват изрязване на целият фистулен ход, когато той няма отношение с мускулите на ануса или поставяне на конци през фистулата с поетапно затягане.

Лечение на фистулите с фибриново лепило PRF.

Това е иновативна методика, която се основава на изработване на специално фибриново лепило съдържащо разтежни фактори от собствената кръв на пациента. Състои се във вземане на 100мл венозна кръв, която се обработва в специална машина 1 час преди самата манипулация. Отделят се от плазмата 10мл лепило. Същото се аплицира по хода на фистулата със специален накрайник. Зашива се фистулният отвор от страната на правото черво. Така описаната манипулация е бърза, безболезнена и може да спести на пациента многоетапни хирургични намеси в областта на ануса.

Миниинвазивна хирургия на щитовидната жлеза.

С развитието на технологиите и хирургичния инструментариум използван за безкръвна хирургична дисекция през последните години стана възможно извършването на миниинвазивни операции на щитовидната жлеза. Същите се провеждат през разрез на шията под 5см. Най-често използвам ултразвуков дисектор или друг биполярен коагулационен инструмент, с който става възможна хирургичната дисекция при болести на щитовидната жлеза. Най-често при доброкачествени възли е възможно провеждането на операции през по-малък достъп. Предимството е, че нивата на болка са по-ниски и естетичният ефект от операцията е по-добър.