ЛАПАРОСКОПСКА, РОБОТИЗИРАНА И КОНВЕНЦИОНАЛНА ХИРУРГИЯ НА ПАНКРЕАСА

Хирургичните заболявания на задстомашната жлеза са сравнително често срещани. Те заемат едно много специфично място в коремната хирургия, изизкващо познаване на съвременните оперативни техники, голям опит и добрите практики при лечението им. Неслучайно добрите резултати в този вид хирургия се дължат на нейното практикуване в центрове по чернодробна и панкреатична хирургия, където преминават голям брой пациенти с такава патология. Важно значение в инфраструктурата на лечебното заведение да има опитни специалисти по инвазивна и конвенционална гастроентерология, познаващи специфичните проблеми на тези заболявания.

Рак на панкреаса.

Това е често срещано заболяване със злокачествено протичане. Асоциира се хроничното възпаление на задстомашната жлеза, честата употреба на алкохол, тютюнопушене и генетични фактори. Заболяването протича различно в зависимост от локализацията в панкреаса. Най-рано диагностицираните форми са локализирани в главата на задстомашната жлеза.

Какви са симптомите? Обикновено, ранните стадии на заболяването протичат безсимптомно. При локализации на туморния процес в главата на панкреаса най-ранния симптом е развитие на механична жълтеница – появява се пожълтяване по склерите и кожата, придружено от потъмняване на урината. Късни симптоми на болестта са отслабване на тегло, болки локализирани в гърба и кръста, загуба ба апетит, периодично повръщане.

Какво трябва да се направи? Няма разработени скринингови програми на профилактика на заболяването. Въпреки това, хора при които има диагностициран хроничен панкреатит, любители на тютюна и алкохола, такива които имат роднини страдащи от това заболяване, трябва да бъдат изследвани периодично.

Лечение. Хирургията е единственият метод на лечениe който дава надежда за добра преживяемост.

При заболяване локализирано в главата на панкреаса е възможно да се извърши операция, при която се отстраняват главата на панкреаса, целият дванадесетопръстник, жлъчният мехур, крайният отдел на общия жлъчен канал, в зависимост от локалната инвазия – част от стомаха. От изключително значение за резултата от операцията е провеждане на т.нар. тотална мезо-дуодено-панкреатична ексцизия – премахване на цялата лимфоидна тъкан и възли покрай магистралните съдове с цел постигане на радикалност. Това е операцията на Whipple или нейната модификация на Traverso.

При тумори локализирани в тялото и опашката на панкреаса, ранното откриване на болестта обикновено е случайно. При тези пациенти може да се извърши премахване на цялото тяло и опашка на жлезата, заедно с далака и регионалните лимфни възли.

Хроничен панкреатит.

Най-честата причина за развитие на хроничен панкреатит е системната употреба на алкохол. Други фактори са тютюнопушене, генни мутации, жлъчно-каменна болест, остър рецидивиращ панкреатит и др. Заболяването може да протече както безсимптомно, така и с тежка, хронична болка и развитие на усложнения. В крайните си фази, хроничният панкреатит води до изчерпване функциите на задстомашната жлеза – диабет тип 3 и екзокринна панкреасна недостатъчност.

Оперативно лечение може да се наложи при наличие на силна болка, разширен канал на панкреаса, псевдокисти или други по-редки усложнения.

Невро-ендокринни тумори на панкреаса.

Те могат да протекат с различна степен на злокачественост. Произлизат от клетки, които секретират определени хормони, отговорни за повлияване физиологията на гастро-интестиналната система. Предизвикват характерни оплаквания. Лесно могат да бъдат сиагностицирани с т.нар. октреоскан – провеждане на скенер след натоварване с определен хормон или изследване на хормони в кръвта. Голяма част от пациентите с това заболяване са показани за оперативно лечение, като оперативните интервенции варират между големи, радикални операции и по-малки анатомични резекции на жлезата.

Остър панкреатит.

Това е заболяване на панкреаса, което може да варира по тежест и изява на симптомите. Основните причини са прием на алкохол и жлъчно-каменна болест. Протичането на заболяването се състои в активиране на ензимите които секретира панкреаса и възникване на процес на различно по тежест самосмилане на панкреаса от тези ензими. В голям процент от пациентите заболяването преминава само. Но има и случаи на много тежко протичане, които могат да завършат със смърт. При някои болни се налага да бъдат извършени оперативни намеси за почистване на коремната кухина от инфектирана течност на панкреаса или да бъдат отстранени мъртви тъкани от панкреаса и заобикалящите го органи.

Лапароскопска и роботизирана хирургия на панкреаса.

Извършването на миниинвазивни операции върху панкреаса в днешно време сравнително ограничено поради сложността на самите оперативни интервенции, но е възможно при подходящи пациенти и хирург с богат опит в панкреатичната и лапароскопска хирургия да бъдат успешно извършени. В тези случаи пациентите ползват предимствата на миниинвазивната хирургия – бързо възстановяване, ниски нива на болка, ранно възстановяване на гастро-интестиналната физиология и липса на негативен ефект върху имунитета.

Индикациите за миниинвазивна хирургия се определят при всеки конкретен пациент.

При въпроси, нужда от консултация или второ мнение, не се колебайте да се свържете с мен!