ЛАПАРОСКОПСКИ ОПЕРАЦИИ ПРИ СПЕШНИ КОРЕМНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

През последните години, хирургичната тактика при спешни коремни състояния се променя динамично и успоредно с напредване на технологиите в лапароскопския инструментариум миниинвазивният подход е водещ.

Остър апендицит.

Острият апендицит е най-честото спешно заболяване в коремната хирургия. Често поставянето на правилната диагноза е предизвикателство. Лапароскопията има много предимства при лечението на това заболяване. Наред с факта, че операцията се извършва посредством 3 малки порта и не се прави разрез на коремната стена, възможността на диагностичен оглед на целия корем е особено ценна. Съпътстваща патология, данни за перитонит, възпаления от гинекологичен произход, могат успешно да бъдат манипулирани по време на лапароскопската интервенция.

Перфорация на стомашна/дуоденална язва.

Едно от най-честите усложнения на язвената болест е перфорацията. Проявява се с внезапна силна болка в горния етаж на корема и се съпътства от развитие на специфичен перитонит индуциран от киселинното съдържание на стомаха. Оперативното лечение трябва да се проведе възможно най-бързо за се ограничат последствията на перитонита. При ранно диагностицирано състояние лапароскопската операция е метод на избор. Перфорационното отвърстие може да бъде затворено и коремната кухина почистена и дренирана успешно. В случаи на успешно извършена лапароскопска операция възстановяването на пациента е бързо, съпроводено с по-ниски нива на болка и с по-малко рискове от формиране на сраствания в коремната кухина, както и следоперативни хернии.

Остър холецистит.

Острото възпаление на жлъчния мехур може да се дължи на жлъчни камъни, недостатъчност на кръвоснабдяването или проблеми с дренажа. В наши дни това състояние се лекува с лапароскопска операция, независимо от стадия на възпалението. За повече информация виж секция жлъчнокаменна болест.

Усложнен дивертикулит на дебелото черво.

Това състояние може да протича с формиране на абсцес или перфорация с развитие на перитонит. Лапароскопията в тези случаи е метод на избор за успешно менажиране на състоянието. За повече информация виж секция лапароскопска хирургия на дебелото черво.

Диагностично трудни случаи. Въпреки всички съвременни методи на изследване, съществуват състояния които са диагностично предизвикателство. В тези случаи лапароскопията е не просто ценен диагностичен метод, но и предоставя възможности за терапевтично повлияване на заболяването.