ЛАПАРОСКОПСКА, РОБОТИЗИРАНА И КОНВЕНЦИОНАЛНА ХИРУРГИЯ НА СТОМАХА И ДИСТАЛНИЯ ХРАНОПРОВОД

В наши дни все-повече се разширяват индикациите за миниинвазивен подход при операциите на стомаха и дисталния хранопровод. С развитие на лапароскопския инструментариум, ендоскопските съшиватели, хирургичната техника и роботизираните системи всички хирургични заболявания на стомаха могат да бъдат обект на миниинвазивна хирургия.

Рак на стомаха.

Това е едно от най-честите онкологични заболявания. Засяга с приблизително еднаква честота и двата пола. Причините са различни – Helicobacter pylori инфекция, атрофичен гастрит, тютюнопушене, нитрати, сурово-пушени храни, генетични фактори. Има различни класификации на стомашния рак, но най-често се разделя на дифузен тип и интестинален тип. Двата типа имат различна прогноза.

Какви са симптомите? Ракът на стомаха няма ранни симптоми. Най-честите оплаквания са тежест след нахранване, подуване на корема, отслабване, анемия, болка. Когато се появят оплаквания обикновено заболяването е в 3-ти или 4-ти стадий. Затова профилактиката е от изключително значение.

Какво трябва да се направи? В страните с висока честота на стомашен рак има развити агресивни профилактични програми и при всички хора над 45г възраст се извършва горна ендоскопия (фиброгастроскопия). Това е и най-точното изследване с което може да бъде открито заболяването. При хора с фамилна анамнеза (случаи на стомашен рак при роднини), новопоявила се анемия, немотивирано отслабване на тегло хронична болка в горния коремен етаж, трябва да бъде проведена горна ендоскопия. При диагностицирано заболяване, трябва да бъдат извършени и други изследвания за установяване разпространението на заболяването. Хирургичното лечение е свързано с най-добри резултати по отношение на прогнозата.

Оперативно лечение. За оперативната тактика имат значение локализацията на стомашния рак, локалната инвазия и дисеминацията. Обект на лапароскопска хирургия могат да бъдат случаите на локализиран стомашен рак. Ракът на началната част на стомаха, кардията(съединението между стомаха и хранопровода) и крайната част на хранопровода лекуваме с комбинирана изцяло миниинвазивна операция през корема и гръдния кош, при която се премахва част от стомаха и хранопровода, заедно с регионалните лимфни възли. Операцията извършваме в екип с Доц. Минчев, началник на отделението по гръдна хирургия. Същата операция извършваме и с роботизираната система Da Vinci. Към момента на изграждане на сайта сме единственият хирургичен екип в страната, който практикува изцяло миниинвазивна операция по този повод. От изключително значение за резултатите е премахването на регионалните лимфни възли, които могат да бъдат засегнати от заболяването. Като стандарт извършвам D2 лимфна дисекция.

Препоръчително е при всички случаи на стомашен рак операцията да започва с лапароскопия за да се изключат метастази. В последствие операцията може да бъде изцяло извътшена по миниинвазивен път.

Стромален тумор на стомаха (ГИСТ).

Това е туморно образувание произлизащо от неепителните слоеве на стомашната стена. Обикновено е достатъчно да се ексцизира в здрави граници. Лапароскопията в тези случаи е основен хирургичен подход.

Ахалазия на кардията.

Това е заболяване, протичащо с функционално стеснение на крайната част на хранопровода и кардията. Основното лечение е хирургично. Необходимо е да се прекъсне циркулярният слой мускулни влакна на хранопровода и кардията за да бъде преодоляно стеснението. В наши дни тази операция се извършва с лапароскопия.

Стомашен байпас

Някои заболявания протичат със стеснение на пилора, дванедесетопръстника или началната част на тънкото черво и водят до невъможност за преминаване на храната. В тези случаи се налага да се направи връзка между стомаха и тънко черво. Това може да бъде извършено по лапароскопски път, без да се прави разрез на коремната стена.

Роботизирана Da Vinci хирургия на стомаха.

Всяка от гореописаните операции може да бъде извършена по роботизиран път. Той съчетава предимствата на лапароскопската хирургия с по-добра 3D визуализация в оперативното поле, по-добра възможност за фина дисекция, което е от изключително значение за лимфната дисекция и е по-ергономична за хирурга.

Конвенционална стомашна хирургия.

Напредналите случаи на стомашен рак, особено с ангажиране на съседни органи и анатомични елементи, усложнена язвена болест с пенетрация на стомашна язва, ангажиране на стомаха от други онкологични състояния, кървене от стомашна язва или гастрит са все-още обект на отворена хирургия. В сложните казуси, от изключително значение е хирургът да има опит в чернодробната и панкреатична хирургия, тъй-като често се налагат хирургични интервенции върху панкреаса, черния дроб, жлъчните пътища.

При въпроси, нужда от консултация или второ мнение, не се колебайте да се свържете с мен!