ЛАПАРОСКОПСКА, РОБОТИЗИРАНА И КОНВЕНЦИОНАЛНА ХИРУРГИЯ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Има много заболявания на чения дроб, които подлежат на хирургично лечение. В наши дни, с напредване на технологиите и добрите практики, чернодробната хирургия стана рутинна и безопасна за пациентите лекувани в специализирани клиники по чернодробна и панкреатична хирургия. Черният дроб е единственият орган, който се възстановява със собствена тъкан след премахване на част от него. Това дава възможности за извършване на многоетапни оперативни интервенции при лечение на някои онкологични случаи.

Първични тумори на черния дроб.

Под първични се класифицират тумори на черния дроб произлизащи от клетките на черния дроб или жлъчните канали. Има и други по-редки тумори произлизащи от съдовите и съединително-тъканни структури на органа.

Хепатоцелуларен карцином.

Това е злокачествен тумор произлизащ от чернодробните паренхимни клетки – хепатоцити. Често се среща при пациенти с хроничен вирусен хепатит В или С, включително при пациенти, които нямат активно размножаване на вируса. Също често се среща при болни с друга генеза на чернодробна цироза.

Холангиоцелуларен карцином.

Произлиза от клетките на жлъчните канали на черния дроб. Няма връзка с хронично възпаление на чернодробния паренхим, но може да е свързан с жлъчно-каменната болест, хронично възпаление на жлъчните канали, генетични фактори и др.

Тези два вида на първични злокачествени тумори на черния дроб са най-често срещани. Хирургичното лечение единствено дава надежда за добра преживяемост. Радикалното хирургично лечение се основава на премахване на различно голяма част на черния дроб засегната от заболяването и премахване на лимфните възли дрениращи органа. В някои случаи на хепатоцелуларен карцином чернодробната трансплантация е добър и надежден метод на лечение.

Аденом на черния дроб.

Това е доброкачествен тумор произлизащ от паренхимните клетки на органа. По-често се среща при жени, приемащи хормонална терапия или противозачатъчни медикаменти. Често се налага провеждане на хирургично лечение поради риск от малигнизация или други усложнения.

Хемангиом на черния дроб.

Това е тумор, най-често с доброкачествено поведение, който произлиза от съдовете на черния дроб, по-рядко артериални и по-често – венозни. Обикновено се откриват случайно при ехографско изследване по друг повод. При подчертана склонност към нарастване на тези тумори трябва да се проведе оперативно лечение поради риск от притискане на здравата тъкан на дроба или инциденти на травма с потенциален риск масивно кървене.

Кисти на черния дроб.

Най-често срещани са истинските кисти на дроба. Те имат склонност от нарастване във времето, като могат да добият много големи размери. При нарастващи кисти също е показано оперативно лечение поради риск от притискане и изконсумиране на здравия чернодробен паренхим.

Метастатични тумори на черния дроб.

Най-често се касае за метастази от рак на дебелото и право черво. Те попадат в черния дроб по венозен път. В наши дни философията на лечението на метастазите от коло-ректален карцином е максимално агресивна оперативна терапия – отстраняване на метастазите, при максимално запазване на здрава чернодробна тъкан. Това може да се случи в хода на няколко терапевтични стратегии: Синхронни (симултантни) резекции – премахване на първичния дебелочревен или ректален тумор и успоредно премахване на чернодробните метастази в хода на една оперативна интервенция; Colon first – премахване на дебелочревния тумор, химиотерапия и на втори етап – извършване на чернодробна операция; Liver first – първо премахване на чернодробните метастази, а в последствие – радикална операция на дебелото черво. Има и различни терапевтични стратегии при които може да се предизвика нарастване на здравата част на черния дроб, което да позволи извършване на големи по обем резекции на органа.

Метастази в черния дроб от злокачествени тумори с друга локализация

– гърда, стомах, панкреас, ГИСТ и др. В тези случаи пациентите подлежат на строго индивидуална преценка по отношение нуждата от провеждане на оперативна намеса върху черния дроб. Необходимо е да се прецени броят, локализацията и първичният източник.

Какви са симптомите.

Наличието на оплаквания при различните хирургични болести на черния дроб могат да варират от пълна липса на симптоми до болка и подуване в дясното подребрие с ирадиация към гърба, отслабване на тегло, безапетитие, гадене, пожълтяване на склерите и кожата, склонност към кървене. При болни с метастази в черния дроб, оплакванията може да се дължат на първичния тумор.

Какво трябва да се направи.

При съмнение за чернодробно заболяване задължително трябва да се проведе консултация с гастро-ентеролог или хирург занимаващ се с чернодробна хирургия. Задължително е провеждането на ехография на коремни органи. С нея ориентировъчно може да бъде поставена предварителна диагноза. В последствие от изключително значение е извършване на контрастна компютърна томография. С нея се установява големината, местоположението, отношението към съдовете на черния дроб на патологичния процес. Съвременните томографи могат да измерят обема на здравата част на черния дроб, което е необходимо при планиране на големи по обем резекции на органа.

При несигурна диагноза, лесно може да бъде извършена биопсия на тумора или патологичния процес под ехографски контрол.

Лечение. Всеки един пациент с чернодробно заболяване индицирано за оперативно лечение подлежи на индивидуална преценка за типа на оперативната интервенция, обема на чернодробна резекция и достъпа. От изключително значение е опитът в чернодробната хирургия и доброто познаване на всички оперативни техники.

Лапароскопска и роботизирана хирургия.

С развитие на медицинските технолоии в областта на миниинвазивната хирургия, устройствата за фина хирургична дисекция и инструментите за постигане на адекватна хемостаза стана възможно провеждането на все повече намеси върху черния дроб по миниинвазивен път. В тези случаи болните ползват всички предимства на лапароскопската и роботизирана хирургия. Преценката дали една чернодробна операция може да бъде извършена по миниинвазивен път зависи от заболяването, необходимия обем на чернодробна резекция, техническата осигуреност в съответното хирургично звено, индивидуалните умения на хирурга.

Всички пациенти диагностицирани в неспециализирани болнични заведения трябва да потърсят консултация със специалист по хепатология и чернодробна хирургия за най-точна преценка на възможностите за оперативно лечение!

При въпроси, нужда от консултация или второ мнение, моля не се колебайте да се свържете с мен!