ИНТЕРВЮ ЗА “ТЕРМОМЕТЪР.НЕТ” НА ТЕМА ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ДАЛАКА

Какъв орган е далакът?

Далакът е орган, който се намира в коремната кухина, в лявото подребрие. Функцията му е свързана с имунната система и поддържането на нормално съотношение на кръвните клетки. В далака се разрушават остаряващите еритроцити (червени кръвни клетки), левкоцити (бели кръвни клетки) и тромбоцитите. При децата и юношите в далака съзряват някои видове от белите кръвни клетки, играещи важна роля в имунната система.

 

Какво състояние е увеличеният далак?

Увеличеният далак е състояние, което се нарича още спленомегалия. То може да възникне следствие на първични  заболявания на далака – тумори на далака – така наречените лимфоми. Спленомегалия се наблюдава и при нарушено оттичане на венозната кръв следствие на чернодробни заболявания и цироза, тромбоза на вената на далака. При някои състояния на инфекция в организма, най-често бактериална, се наблюдава увеличаване на далака като израз на реакцията на имунната система срещу инфекцията.

 

Кои болести протичат със състояние на увеличен далак?

Увеличен далак може да е израз на съвсем различни заболявания и човек не може да се ориентира сам при подобна ситуация. Много често далакът може да е увеличен без пациентите да имат каквито и да е оплаквания и симптоми.

 

Какво е обяснението за увеличение на далака при инфекции?

Обяснението е, че именно в далака съзряват част от левкоцитите, така нареченият процес на матурация. Това е естественият процес на реакция към инфекции. Следствие на на това далакът се увеличава.

 

Как се диагностицират болестите на далака?

Диагностиката на заболяванията на далака включва провеждане на кръвни и образни изследвания. Кръвните изследвания могат да покажат промяна в съотношението и количеството на кръвните клетки, което е характерно за заболяванията на далака. С образни изследвания може да се установи уголемяването на далака или туморни формации.

 

Как се лекуват заболяванията на далака?

Лечението на болестите на далака, били те първични или вторични е процес, в който вземат участие много лекари – хематолози, хирурзи, интернисти, специалисти по образна диагностика, гастроентеролози. Диференциалната диагноза на някои от болестите е изключително трудна и може да се наложи премахване на далака поради съмнение за онкологично заболяване, без да може предоперативно да се докаже диагнозата.

 

При кои случаи се налага премахване на далака?

Далакът се премахва при онкологични състояния, които го засягат – най-често лимфоми. Макар и рядко, в далака могат да се появят разсейки (метастази) от тумори развиващи се в други органи. При изява на хиперспленизъм – състояние на повишено разграждане на тромбоцитите, еритроцитите или левкоцитите, кисти на далака, запушване на съдовете на далака или в хода на оперативни интервенции по повод туморни формации развиващи се в близост с далака – панкреас, дебело черво, стомах.

Нерядко при различни травми далакът може да руптурира (да се спука). Това е последвано от масивен кръвоизлив в коремната кухина и може да се наложи извършване на спешна животоспсяваща операция за отстраняване на далака.

 

Какви могат да са последствията от отстраняването на далака?

Последствията от отсраняването на далака могат да са поддатливост на организма към различни инфекции. При планирано премахване на далака е препоръчително извършване на ваксинация към някои бактерии, към които организмът става уязвим. От друга страна, може да бъде наблюдавано повишаване на нивата на някои кръвни клетки, най-често тромбоцитите, което е асоциирано с по-голям риск от развитие на тромбоза.