ЛАПАРОСКОПСКА, РОБОТИЗИРАНА И КОНВЕНЦИОНАЛНА ХИРУРГИЯ НА ДЕБЕЛОТО И ПРАВО ЧЕРВО

Рак на дебелото и право черво.

Това е едно от най-честите онкологични заболявания в наши дни. Има постоянна тенденция към засягане на повече хора. Основни причини за това са нарастване продължителността на живота, лошата профилактика, лошото качество на храните и хранителните навици. За съжаление в България се наблюдават много случаи на напреднал коло-ректален рак.

Какви са симптомите на Рака на дебелото и правото черво? Най-честите оплаквания са промяна в ритъма на изхожданията по голяма нужда, наличие на кръв и слуз в изпражненията, подуване на корема, анемия. Ранните форми на заболяването могат да протекат без никакви оплаквания. При някои случаи ракът на дебелото черво може да се изяви с усложнения – запушване, перфорация и др.

Какво трябва да се направи? Актуалните програми за профилактика на това заболяване включват изследване на дебелото черво при всички хора над 50 годишна възраст. Необходимо е това да се направи и при всички, които имат гореспоменатите симптоми. При внезапно появила се анемия без друго подлежащо заболяване задължително трябва да се направи консултация с гастроентеролог или хирург! Най-точното изследване е провеждане на долна ендоскопия (фиброколоноскопия) по време на която може да се направи биопсия за доказване на заболяването.

Оперативно лечение. Хирургията е основен метод на лечение на рака на дебелото и право черво, дори при напреднали, дисеминирани и усложнени случаи. Лапароскопската хирургия е “златен стандарт” при неусложнени форми на заболяването, някои усложнени форми, дори при някои локално авансирали форми и такива с наличие на метастази. Лапароскопският подход до голяма степен зависи от опита и индивидуалните умения на хирурга.

Предимствата на лапароскопските операции на Рака на дебелото и правото черво

по повод рак на дебелото и право черво са доказани: по-бързо възстановяване; по-кратък болничен престой; по-ниски нива на болка; по-малка кръвозагуба; по-бързо възстановяване физиологията на чревния тракт, липса на негативен ефект върху имунната система на организма; по-ниски нива на инфектни следоперативни усложнения; по-малко случаи на следоперативни хернии на коремната стена и др. По отношение на далечните онкологични резултати, лапароскопския подход според някои проучвания има дори предимство пред отворените операции!

Роботизирана хирургия на рака на дебелото и право черво.

Хирургичният робот Da Vinci е приложим при всички локализации на коло-ректалния рак. Той съчетава всичките предимства на лапароскопската хирургия с по-добрата 3D визуализация в оперативното поле, по-добрите възможности за фина дисекция, по-добър достъп в дълбоки и тесни пространства, по-добра ергономия за хирурга. Особено ценен е при ниски локализации на рака на правото черво и дава по-добри възможности за съхраняване сфинктерната функция на ануса!

Конвенционална хирургия при рак на дебелото и право черво. Макар и по-рядко, има случаи които са показани за отворена операция. Те най-често са усложнени форми на заболяването – данни за напреднало запушване с развитие на дебелочревен илеус, перфорация с развит перитонит, локално авансирали форми с обхващане на няколко съседни органа и нужда от многоорганна резекция. Някои пациенти с напреднала сърдечна или дихателна  недостатъчност също са противопоказани за лапароскопия. Има и пациенти, които искат да бъдат оперирани по конвенционален път.

В случаите на напреднало запушване на дебелото черво основният стремеж е за извършване на радикална резекция по всички изисквания на онкологичната хирургия с премахване на регионалните лимфни възли, успоредно с преодоляване на състоянието на илеус и завършване на операцията без извеждане на противоестествен анус!